PDCA日記 / PDCA Diary

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PDCA日記 / Diary Vol. 532「肉食が人類を進化させたのか?」/ "Did humans evolve by carnivorous?"

English follows Japanese.

PDCA日記 Vol. 532「肉食が人類を進化させたのか?」】

 

私はアメリカとフランスに数年間住んでいましたが、良かったこととして肉料理とパンの美味しさがありました。

 

アメリカ人によると、「フランスは肉が美味しくないからソースが発達した」そうです。

 

一方のフランス人は、「アメリカ人はソースを調理できないから、塩とコショウで肉を食べるのだ」とコメントしていました。

 

今回紹介する資料「ママ、最後の抱擁」は「わたしたちに動物の情動がわかるのか」をキャッチフレーズにしており、「肉食とセンシェンス」部分の以下フレーズが印象的でした。

 

「人間も肉をとても高く評価していて、機会さえあればいつでも肉を食べる。

 

私たちは、肉食専門の動物のような牙も鉤爪(かぎづめ)も持たないかもしれないが、果実や野菜や木の実の食事も、脊椎動物、昆虫、軟体動物、卵などのタンパク質で補充する長い進化の歴史を持っている。

 

いや、それは単なる補充ではなかった。

 

最新の人類学研究によると、世界中の狩猟採集文化の73パーセントが食糧の半分以上を動物から得ている。

 

こうした雑食性の背景が、私たちの多機能の歯や、比較的長い腸や、大きな脳に反映されている。

 

肉への関心が、私たちの社会的進化の道筋を決めてきた。

 

小さくて分散している果物の採集はほとんどが個人の仕事だが、大きな獲物を狩るにはチームワークが必要だ。

 

人は単独ではキリンやマンモスを家に持ち帰れない。

 

私たちの祖先は、自分より大きな動物を狩ることによって類人猿から枝分かれした。

 

そのために必要だったのが、複雑な社会の土台にあるような仲間意識や相互依存だった。

 

私たちの協力的な性質や食物を分け合う性向、公平さの感覚、さらには道徳性でさえ、祖先が狩猟生活をしたおかげだ。

 

そのうえ、肉食動物は草食動物よりもたいてい脳が大きく、また脳は成長して機能するたえに多くのエネルギーを必要とするので、動物性タンパク質の摂取は、発酵や加熱調理といった効果的な食物処理とともに、私たちの祖先の神経系の拡大を促したと見られている。

 

肉がなければ私たちは、今日のような知性に満ちあふれた存在になっていなかったかもしれない。

 

だからといって、私たちが今のような食事を続けなければならないということにはならない。

 

いや、肉を食べなければならないとさえ言えない。

 

動物性タンパク質は過大評価されているのではないだろうか?

 

私たちは祖先とは別の時代に生きており、そこには別の可能性がある。

 

そして、必要とするビタミンをすべて詰め込むことができる、培養肉や植物由来の肉といった、期待できる代替食品も開発されているのだ。」(引用終わり)

 

それでは、本日もPDCAを回して行きましょう!   

 

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P.S. 私自身、フランスに住んでいましたが、フランス料理はあまり食べません。

 

日本において、海外の味を提供するレストランとしては、イタリアンが一番多いように感じています。

 

また、私はパスタをよく作るのですが、これもイタリア料理ですね。

 

日本には、うどんや蕎麦などの麺料理が多く、このような食文化もイタリア料理を受け入れている背景にあるのかもしれません。

 

そう言えば、私の家族が経営しているレストランもイタリアンでした🍝。

 

< Mr. PDCAのボンジュール英語「肉食」=「carnivorous」>

  

今回出てきた「肉食」の英訳は、「carnivorous」になります。

 

「肉食が人類を進化させたのか?」を英語にする場合、「Did humans evolve by carnivorous?」とすればよいですね😊。  

 

 

 

PDCA (plan-do-check-action) Diary Vol. 532 "Did humans evolve by carnivorous?"】

 

The material "Mama's Last Hug" has a catchphrase "Animal Emotions and What They Tell Us About Ourselves" and the following phrases were impressive in the part "Carnivorous and Sensitive".

 

"Human beings also value meat very much and eat it whenever they have the opportunity.

 

We may not have the fangs and claws of carnivorous animals, but we also supplement the diet of fruits, vegetables and nuts with proteins such as vertebrates, insects, mollusks and eggs. It has a long history of evolution.

 

No, it wasn't just a replenishment.

 

According to the latest anthropological studies, 73 percent of the world's hunter-gatherer culture derives more than half of its food from animals.

 

This omnivorous background is reflected in our multifunctional teeth, our relatively long intestines, and our large brain.

 

Interest in meat has set the course for our social evolution.

 

Gathering small, dispersed fruits is mostly an individual task, but hunting large prey requires teamwork.

 

A person cannot take a giraffe or mammoth home alone.

 

Our ancestors branched off from apes by hunting animals larger than themselves.

 

What was needed for this was a sense of companionship and interdependence that seemed to be the foundation of a complex society.

 

Our supportive nature, our tendency to share food, our sense of fairness, and even our morality, are due to our ancestors' hunting life.

 

Moreover, because carnivores usually have larger brains than herbivores, and the brains require more energy to grow and function, animal protein intake is an effective food, such as fermentation and cooking.

 

Along with the treatment, it is believed to have promoted the expansion of the nervous system of our ancestors.

 

Without flesh, we might not have been as intelligent as we are today.

 

That doesn't mean we have to continue eating like we do now.

 

No, I can't even say I have to eat meat.

 

Isn't animal protein overestimated?

 

We live in a different era than our ancestors, and there are other possibilities.

 

And promising alternatives, such as cultured meats and plant-derived meats, that can be packed with all the vitamins you need are being developed." (Unquote)

 

Let's function PDCA today!   

 

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Mama's Last Hug: Animal Emotions and What They Tell Us About Ourselves

Mama's Last Hug: Animal Emotions and What They Tell Us About Ourselves

  • 作者:Frans de Waal
  • 発売日: 2019/03/12
  • メディア: Audible版
 
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